• logo 

    Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου Ποντίων "Αργοναύται - Κομνηνοί"

    ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 200
     
    Πατήστε ΕΔΩ  για να κατεβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο σε αρχείο PDF
  • logo 

    Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου Ποντίων "Αργοναύται - Κομνηνοί"

    ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2020 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 199
     
    Πατήστε ΕΔΩ  για να κατεβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο σε αρχείο PDF
  • logo 

    Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου Ποντίων "Αργοναύται - Κομνηνοί"

    ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 198
     
    Πατήστε ΕΔΩ  για να κατεβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο σε αρχείο PDF
Εκτύπωση

Τμήμα Θεάτρου

Οι πρώτες συζητήσεις για την ίδρυση δραματικού τμήματος άρχισαν τον Ιανουάριο του 1930 μετά από σχετική αίτηση ερασιτεχνών ηθοποιών, μελών του συλλόγου.

Το (βουκολικό) έργο η «Γκόλφω» επρόκειτο να παρασταθεί τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα του 1931 και τα έξοδα (ενοίκιο θεάτρου, σκηνικά και αμοιβή μίας ηθοποιού, όχι πάνω από τις 1.200 δρχ.), εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο.

Η «Παναγία των Παρισίων», έργο της επιλογής της αρμόδιας επιτροπής, ήταν η δεύτερη παράσταση που προσπάθησε να «ανεβάσει» το θεατρικό τμήμα κατά την πρώτη δύσκολη περίοδο λειτουργίας του (αρχές 1932).

Ο σύλλογος ενίσχυσε με την προβολή και τη διαφήμιση την πρεμιέρα του θεατρικού έργου του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημ. Ψαθά «Το Στραβόξυλον» στο θέατρο «Αργυροπούλου» το Μάρτιο του 1940.

Επίσης, την ίδια περίοδο, λίγο πριν αλλά και στη διάρκεια της Κατοχής ο θεατράνθρωπος Νικ. Σπανίδης ζήτησε και έλαβε τη στήριξη του συλλόγου για ηθογραφικές παραστάσεις, λ.χ. «Της Τρίχας το Γεφύρι», που ετοίμασε ο ίδιος με τη θεατρική του ομάδα και ανέβασε σε θέατρα των Αθηνών.

Απόδειξη δε της αγαστής συνεργασίας συλλόγου και καλλιτέχνη ήταν και η προθυμία του τελευταίου να οργανώσει το θεατρικό τμήμα του συλλόγου, όποτε αυτό του ζητούνταν, ή ακόμη και να θέσει τη δική του θεατρική ομάδα υπό την εποπτεία και την αιγίδα του συλλόγου, κάτι που φαίνεται τελικά να συνέβη έστω και με μεγάλη καθυστέρηση στη δεκαετία του 1950. Γεγονός είναι πάντως ότι αυτή η επιτυχημένη πολυετής συνύπαρξη ήταν προς όφελος του κοινού, Ποντίων και μη, ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Στο πλαίσιο στήριξης του Θεάτρου και της εν γένει ποντιακής καλλιτεχνικής δράσης οι «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ» δέχθηκαν πρόθυμα να δεχθούν τις υπηρεσίες και τις παραστάσεις μιας ακόμη μεγάλης προσωπικότητας του ποντιακού Θεάτρου, του Πολύκαρπου Χάιτα, ενός ανθρώπου που έμελλε να «σφραγίσει» με την παρουσία του τις επιτυχίες του θεατρικού τμήματος του συλλόγου στις επόμενες δεκαετίες.

Ακόμη, ενίσχυσαν ή έθεσαν υπό την αιγίδα τους παραστάσεις έργων που γράφτηκαν από μέλη του συλλόγου, όπως το έργο «ο Ακρίτας» του δραστήριου λογογράφου Ξεν. Άκογλου (Ξενίτα), ή έργα άλλων ποντίων καλλιτεχνών, ακόμη και αν αυτά δεν ήταν σχετικά με την ιστορία και τη λαογραφία του Πόντου, όπως λ.χ. «Ιστορία ενός αποκλήρου» του Θεοδ. Καμενίδη.

Της ίδιας φιλοσοφίας ήταν επίσης και η συνδρομή του συλλόγου προς το νεοεμφανισθέντα τότε Ελληνικό Ποντιακό Θεατρικό Όμιλο, ο οποίος άλλωστε είχε συσταθεί ουσιαστικά από μέλη του συλλόγου (1950/51). Ο Θεατρικός όμιλος συγκέντρωσε όλη τη δυναμική που υπήρχε γύρω από το Ποντιακό Θέατρο, αφού το συμβούλιό του απάρτιζαν ηχηρά ονόματα του τότε καλλιτεχνικού-πνευματικού κόσμου, όπως αυτά των: Νικ. Σπανίδη, Πολ. Χάιτα, Σ. Λιανίδη, Στ. Δεληκάρη κ.ά.

Περίοδος Π. Χάιτα. Το θεατρικό τμήμα καταξιώνεται

Το νέο ξεκίνημα σηματοδοτείται πλέον στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν οι «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ» προσέλαβαν τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Πολ. Χάιτα (1969) «διά την διδασκαλίαν ποντιακού θεάτρου και σκετς, το 1970.

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η εργασία του απέδωσε καρπούς, αφού μικρά ποντιακά σκετς και θεατρικά έργα, όπως «Ο Ξενητέας» του Φίλ. Κτενίδη, παρουσιάσθηκαν τόσο στην εορτή του συλλόγου όσο και στο Λαύριο για το εκεί προσφυγικό ποντιακό στοιχείο. Η άνθηση του θεάτρου προοιωνιζόταν και από τις υποδομές που δημιούργησε ο σύλλογος στη δεκαετία του 1970: ολοκλήρωση της σκηνής, προσθήκη βελούδινης αυλαίας, κατασκευή σκηνικών και εσωτερικών διαρρυθμίσεων, μελέτη και τοποθέτηση φωτισμού κ.λπ., υπό την εποπτεία αρμοδίων του Εθνικού Θεάτρου που ευγενικά προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.

Το συμβούλιο έδειχνε με κάθε τρόπο την αποφασιστικότητά του για την εύρυθμη λειτουργία του θεατρικού τμήματος. Μεταξύ των άλλων αθλοθέτησε επίσης και χρηματικό έπαθλο για το διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου στην ποντιακή διάλεκτο, έπαθλο που το αφιέρωσε στη μνήμη τού για δεκαετίες στυλοβάτη του ποντιακού θεάτρου και συνεργάτη του συλλόγου, Νικ. Σπανίδη.

Κάθε χρονιά πλέον έβριθε από καλλιτεχνική παραγωγή. Συγκεκριμένα στον τομέα του Θεάτρου, οι παραστάσεις έργων γνωστών κυρίως και καταξιωμένων ποντίων συγγραφέων ετοιμάζονταν και παρουσιάζονταν, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Ειδικά το έργο «ο Γκιαούρτς», επιτυχημένο έργο του συλλόγου, παραστάθηκε θαυμάσια και στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Η παράσταση καταχειροκροτήθηκε όχι μόνο από το ποντιακό στοιχείο αλλά και από μη Ποντίους που συμμετείχαν στο συνέδριο για τους ελληνικούς πολιτισμούς της Ανατολής.

Οι «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ» δεν ξεχνούσαν παράλληλα όλους εκείνους που είχαν προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τομέα του θεάτρου. Τίμησαν λόγου χάρη τη μνήμη του Τάκη Μουζενίδη (1981), παρουσία πολλών ανθρώπων του Θεάτρου. Ανάλογη τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για το Δ. Ψαθά (1982).

Σημαντική ενίσχυση και προβολή του καλλιτεχνικού έργου του εξασφάλισε ακόμη ο σύλλογος στην περίοδο που υπουργός Πολιτισμού διετέλεσε η Μελίνα Μερκούρη. Το θεατρικό τμήμα εντάχθηκε, σε αναγνώριση του ποιοτικού του έργου, στις εκδηλώσεις «ΕΚΦΡΑΣΗ» του υπουργείου Πολιτισμού για το έτος 1984 και έδωσε εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις τόσο στην περιοχή της Αττικής όσο και στη Β. Ελλάδα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 δύο πολύ σημαντικές αλλαγές ανανέωσαν το θεατρικό τμήμα. Μετά από 16 χρόνια αδιάλειπτης εργασίας και προσφοράς του Πολ. Χάιτα, στο «τιμόνι» του δραματικού τμήματος τοποθετήθηκε ο Κων. Νικολαΐδης. Ο σημαντικότερος συμβολισμός σε αυτή την αλλαγή έγκειται στο γεγονός ότι ο Νικολαΐδης προερχόταν από τα «σπλάχνα» του ίδιου του συλλόγου και δη του θεατρικού τμήματός του.

Τον Πολ. Χάιτα τίμησε ο σύλλογος ένα χρόνο μετά σε ειδική εκδήλωση στη μεγάλη αίθουσά του (Δεκέμβριος 1986).

Μεγάλη επίσης είναι η παρουσία της χαρισματικής Κίτσας Μακρίδου ως ηθοποιού, που έφυγε νωρίς από τον μάταιο κόσμο... Σταθμός βεβαίως μπορεί να θεωρηθεί η συνεργασία του Συλλόγου με σκηνοθέτες του κύρους του Ερμή Μουρατίδη (ο οποίος δίδαξε το ποντιακό θέατρο και ανέβασε πολύ σημαντικές παραστάσεις), με τον θεατράνθρωπο Λάζο Τερζά και την σκηνοθετική συμβολή του Τάσου Ράμση.

Σήμερα η θεατρική ομάδα, πολύ καλά οργανωμένη και στελεχωμένη από πολλούς και καλούς ερασιτέχνες ηθοποιούς, συνεχίζει να αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι του συλλόγου.

Αρκετές σκηνές με ποντιακό λόγο και θεματογραφία, ανέβηκαν την τελευταία περίοδο. Οι παραστάσεις «Πουγαλεμένα ψύα», «Το τρανόν μυστικόν», «Μωμόγεροι», «Η Έξοδος».

Η θεατρική ομάδα διαθέτει δικό της βεστιάριο, σκηνικά κλπ. Την ομάδα μπορούν να πλαισιώσουν όλα τα μέλη, αλλά και φίλοι του Συλλόγου μας, καθώς επίσης και άτομα κάθε ηλικίας με κατώτερο όριο τα 5 έτη και η συμμετοχή στην θεατρική ομάδα του Συλλόγου μας είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Υπεύθυνος τμήματος: ο σκηνοθέτης κ. Γαλάντης Γεώργιος,  

Υπεύθυνος παιδικού θεατρικού τμήματος: ο σκηνοθέτης  κ. Σαλπιγγίδης Γεώργιος.

 

Facebook