• logo 

    Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου Ποντίων "Αργοναύται - Κομνηνοί"

    ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 200
     
    Πατήστε ΕΔΩ  για να κατεβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο σε αρχείο PDF
  • logo 

    Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου Ποντίων "Αργοναύται - Κομνηνοί"

    ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2020 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 199
     
    Πατήστε ΕΔΩ  για να κατεβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο σε αρχείο PDF
  • logo 

    Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου Ποντίων "Αργοναύται - Κομνηνοί"

    ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 198
     
    Πατήστε ΕΔΩ  για να κατεβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο σε αρχείο PDF
Εκτύπωση

Υποτροφίες

Υποτροφίες

Στο πλαίσιο της φιλεκπαιδευτικής τους πολιτικής οι «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ» μερίμνησαν επίσης για την οικονομική ενίσχυση των νέων της Καλλιθέας και όχι μόνο, ενίσχυση που αποσκοπούσε ασφαλώς στην ολοκλήρωση των σπουδών τους. Οι πόροι για την υλοποίηση αυτής της δράσης προέρχονταν από το ταμείο του συλλόγου, από τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου, και αργότερα από εύπορους Ποντίους του Εξωτερικού κυρίως, μέλη και ευεργέτες του συλλόγου.

Οι πρώτες αναφορές για αίτηση χορήγησης υποτροφίας υπάρχουν ακόμα από τις αρχές της δεκαετίας του 1940.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ», πράττοντας το αυτονόητο, στάθηκαν δίπλα στη μαθητιώσα και κυρίως τη σπουδάζουσα νεολαία, όπως έκαναν και τα δύο παλαιότερα σωματεία της Θεσσαλονίκης, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης (1933) και η Μέριμνα Ποντίων Κυριών (1904).

Συγκεκριμένα, σε ένα κομβικό χρονικό σημείο για τη μελέτη και την ανάδειξη της ιστορίας και της λαογραφίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αρχές της δεκαετίας του 1990, οι «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ» ψήφισαν ειδικό Κανονισμό (άρθρα 9) χορήγησης υποτροφιών-βοηθημάτων και τιμητικών διακρίσεων, επισημοποιώντας και οριοθετώντας το πλαίσιο ενός γνωστού αλλά πρόχειρα εφαρμοζόμενου μέχρι τότε θεσμού. Οι τιμητικές διακρίσεις αφορούσαν και στους ποντίους αθλητές που διακρίνονταν σε πανελληνίους αλλά και διεθνείς αγώνες.

Γεγονός είναι ότι με την καθιέρωση του θεσμού των υποτροφιών από το 1992 οι «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ» αποδεικνύουν έμπρακτα τη συνειδητή απόφασή τους αφενός να δώσουν κίνητρα στους μαθητές και αφετέρου να προάγουν την έρευνα για τον ιστορικό Πόντο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα αύξησαν τις υποτροφίες μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, επιθυμώντας διακαώς να αποκαλυφθούν οι πολλές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, της κοινωνιολογίας, της γλωσσολογίας κ.λπ. του Ελληνισμού του Πόντου.

Κληρονομιά Άγγελου Δεληγιώργη

Οι υποτροφίες -που αρχικά δίνονταν σε ειδική γιορτή του συλλόγου κάθε Οκτώβριο και σήμερα στη γιορτή των Γραμμάτων κάθε Ιανουάριο- φέρουν τιμητικά από το 1998 το όνομα του μεγάλου ευεργέτη του συλλόγου Άγγ. Δεληγιώργη (έτος θανάτου 1988), εγγονού του καπετάν Γιώργη Πασά Κωνσταντινίδη της Κερασούντας, καθώς τα χρήματα προέρχονται από τα μερίσματα των μετοχών τού κληροδοτήματός του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην Εθνική κλπ.

Οι σχετικές τροποποιήσεις στον ισχύοντα κανονισμό ξεκίνησαν το 2004 και ολοκληρώθηκαν, παίρνοντας πια την τελική τους μορφή, το Νοέμβριο του 2006. Επιπρόσθετα, στο νέο κανονισμό των υποτροφιών συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση εκπόνησης διδακτορικής διατριβής με θέμα σχετικό με τον Πόντο σε ελληνικό Πανεπιστήμιο ή σε αντίστοιχο ίδρυμα της αλλοδαπής.

Facebook